CEPHE ROLÖVE

RÖLÖVE

Rölöve, bir yapının, kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının yakından incelenmesi, belgelenmesi, mimarlık tarihi açısından değerlendirilmesi ve restorasyon projeleri hazırlanabilmesi için binanın iç ve dış mimarisine, özgün dekorasyonuna ve taşıyıcı sistemi ile yapı malzemelerine ait mevcut durumunun ölçekli çizimlerle anlatımıdır.

Rölöveler yapıyı ve konstrüksüyonu tam olarak anlatacak şekilde plan, kesit ve görünüşleri kapsamalıdır. Yapıya ait iç ve dış fotoğraflar, çekildikleri yer ve yönleri plan üzerine işaretlenir. Rölövelerde malzeme türleri ve mimari bileşenlerin korunma durumları açıklamalarla belirtilir. Bezemelerle ilgili fotoğraf ve ayrıntılı çizimler dosyada yer alır.

Tarih kitaplarından, arşiv belgelerinden, özel monografilerden ve gözlemlerden yararlanılarak derlenen bilgiler ışığında tarihi yapının dokusunun daha iyi kavranıp anlaşılması mümkün olur. Binanın daha önce yapılmış rölöveleri, eski fotoğrafları, yöreyle ilgili hava fotoğrafları, haritalar, kent planları, gravürler, yapıyla ilgili vakfiye ve vakfa ait gelir gider kayıt defterleri, onarım keşifleri veya onarım harcamalarının kaydedildiği defterler, gezginlerin notlarında yer alan gözlemler de sağladıkları bilgilerle bazı karmaşık noktaların çözümlenebilmesine olanak sağlarlar. Bozulma süreçlerinin ve malzemelerin incelenmesi sonrasında derlenen bilgilerle yapılacak restorasyonu yönlendirecek temel veriler derlenmiş olur.

Bu bilgiler ışığında onarım olasılıkları tartışılır ve çabalar binalar mümkün olduğu kadar yıkılmadan ve en az müdahaleyle koruma ilkesine uygun öneri geliştirme üzerinde yoğunlaşır.

Rölövenin yapılış amacı onun çizim tekniğini, çalışma ölçeğini etkiler. Bir sokak üzerinde yer alan binaların genel görünümünü, plan ve kütle özelliklerini anlatacak bir rölövenin 1/200 ölçekli olması yeterlidir. 1/100 ölçekteki bir rölöve çalışması yeniden kullanım projeleri için uygun olabilir. Restorasyona yönelik rölöveler ise 1/50 ölçekli olur ve 1/20 ve daha büyük ölçekli plan, kesit ve görünüşlerle desteklenir.

Rölöve Ölçümü Nasıl Yapılır?

Dış cephe imalatlarının hatasız yapılabilmesi için, binanın dış cephesine bakan kolonlar, kat betonları veya çelik yapı, her katta ölçülerek, katlar arasındaki farkları gösterir şekilde hassas röleve ölçümü yapılır. Ölçümler, kesitleri ve 3d görünüm ile sayısal ortamda hazırlanır.

Rölöve Ölçümü Neden Gereklidir?

Betonarme veya çelik yapıların, kaba imalatları tamamlandıktan sonra, alüminyum veya cam giydirme hizmeti veren cephe firmalarının hassas imalat yapabilmesi için dış cephe rölövesi mutlak şarttır. Rölöve ölçümü en hassas biçimde yapılır ve yapılacak imalat malzemesinin kesimleri rölöve verilerine göre yapılır.

3D Modelleme ve Cephe Rölevesi

Mimarlık ve mühendislik uygulamalarında ihtiyaca yönelik röleve çalışmaları 3 boyutlu olarak hazırlanmaktadır. Cepheden alımlarından iç mekana çatı sistemlerinden restorasyon çalışmalarına kadar uygulama bölgelerinde en küçük detaya kadar ölçülerek çizimleri gerçekleştirilip modellenerek projelere altlık olmaktadır.

Ayrıca tarihi yapılar veya köprü viyadük baraj gibi çeşitli mühendislik yapılarında lazer scanner ile 3D tarama çalışmaları yapılmaktadır.

Rölöve

• Cephe Rölövesi
• Tarihi Eser Rölövesi
• Çelik Konstrüksiyon Rölövesi
• 3 Boyutlu Modelleme